Att tänka på för dig som ska bygga altan 2022 | Kaklistan

Att tänka på för dig som ska bygga altan 2022

Att tänka på för dig som ska bygga altan 2022

En altan är verkligen något som förgyller boendet i hus under sommarhalvåret. Att kunna sitta ute på altanen en solig lördagsförmiddag, eller samla hela familjen och slå på grillen på kvällen är något många ser fram emot.

Det är några av anledningarna till att många vill bygga en ny altan under 2022. Vissa väljer att göra det själva medan andra tar hjälp av proffs.

I den här artikeln listar vi några saker som är viktiga att tänka på när du tar hjälp med att bygga altan.

Förarbete – ta reda på vad som behövs


En av fördelarna med att ta hjälp av ett proffsföretag är att du inte behöver göra något större förarbete själv. Företaget hjälper dig med det mesta.

Dock kan det vara bra att se över förutsättningarna innan du kontaktar ett företag. Bara genom en snabb översyn av ytan där du vill bygga din altan kan du få en bra bild av förutsättningarna.

Se över om marken är platt där du tänkt bygga den. I så fall kan du bygga altanen direkt på marken. Annars behöver tomten förmodligen förberedas.

Underlaget behöver vara stadigt och väl förberett. Är den inte det så kan det vara så att du först behöver dränera marken och fylla på med exempelvis makadam och fiberduk för att altanen ska stå stadigt över tid.

Är du osäker på något ovanstående kan du alltid fråga företaget som ska hjälpa dig bygga altanen. De har ofta stor erfarenhet och kan vägleda dig rätt.

Planering – hur vill du att altanen ska se ut?


Innan företaget du anlitar börjar bygga altanen behöver du ha en tydlig plan över hur altanen ska se ut klar. Även här kan företaget hjälpa dig om du är osäker – men det bästa är att ha en tydlig vision på förhand så att du får din altan som du vill.

Det finns flera olika typer av altaner att välja mellan. Vill du ha altanen helt eller delvis inglasad eller helt öppen? Ska det vara ett trädäck eller något annat material? Ska det vara staket runt altanen eller ej?

Det är alltid bra att rita upp hur altanen ska se ut på förhand. Ett bra tips är att föreställa dig hur altanen ska användas när den är klar.

Vill du till exempel ha plats för grillen och ett större altanbord där man kan sitta och äta? Vill du ha ett soldäck med plats för solstolar eller en lounge-grupp? Möjligheterna är många.

Något många glömmer bort är att planera för eluttag, lampor och egentligen allt som kräver elektricitet. Vill du till exempel montera högtalare på väggen?

I så fall kan det vara bra att även planera för elarbeten och kontakta en elektriker som kan hjälpa dig med detta.

Bygglov – behövs det?


Innan företaget du anlitat börjar bygga din altan är det bra att kontrollera om du behöver bygglov för altanen.

Reglerna för bygglov skiljer sig från kommun till kommun, så kolla upp vad sokm gäller där just du bor.

Saker som kan göra att bygglov behövs:

• Om altanen ska glasas in.

• Om du planerar att bygga ett plank runt altanen

• Om altangolvet är högt över marken

• Om altanen byggs så att det blir ett rum under, till exempel ett förråd

Ta hjälp – hitta företag som kan bygga altan


Företaget du anlitar kan antingen börja från scratch och förbereda marken för altanbygge. De kan också börja med bygget direkt ifall marken redan är förberedd.

Vanligast är att bygga altan under sommaren då vädret är bäst. Det är alltid bra att vara ute i god tid när du ska anlita en hantverkare som ska bygga din altan. Ju tidigare du börjar kolla runt efter olika offerter, desto större är chansen att du hinner boka ett företag till ett bra pris.

Det är också viktigt att du specificerar exakt vad du vill ha hjälp med. Ju tydligare du beskriver hur altanen ska byggas, ju lättare blir det för företagen att räkna fram sina offerter.

Här är några punkter du bör ha med i din beskrivning:

• Hur stor altanen ska vara

• Vilket material altanen ska byggas med

• Om det ska finnas staket, inglasning, tak eller vindskydd

• Om du behöver hjälp med förberedelse av tomten

• Installationer av eluttag, lampor och annat som kräver elektricitet

• Om bygglov behövs eller ej

• Ritningar

Vad säger våra kunder?

Lars, Köping

En otroligt smidig tjänst för oss i Köping. Vi behövde hjälp så fort som möjligt och fick kontakt med ett företag följande vardag.

Jessika, Arboga

Vi hade haft en läcka i en takgenomföring och fick hjälp bara ett par dagar senare. Företaget som utförde jobbet var verkligen proffsiga!

Ann-Louise, Munktorp

En bra tjänst för oss som är nyinflyttade och inte har koll på vilka företag som finns att ta hjälp av. Vi fick snabb hjälp med altanbygge under sommaren. Vi är riktigt nöjda med resultatet.

Johan, Kolsva

Vi fick hjälp att dra el genom halva huset av en grym elektriker som vi hittade via KAKlistan. Snabb och smidig tjänst för oss som inte har tid att fixa med massa grejer.