VVS | Kaklistan

Få kostnadsfri offert från VVS-Företag

Fyll i formuläret och kom i kontakt med företag i KAK.

Enkla tumregler

Idag kan du göra mycket mer själv jämfört med vad som var tillåtet för bara några år sen. Vad du själv kan laga eller installera beror på var balofixen/kulventilen är placerad i ditt vattensystem.

Enkla tumregler

Är balofixen/kulventilen placerad mellan det du vill reparera eller byta ut och husets vattentillförsel kan du själv göra det. Då stänger du helt enkelt av vattentillförseln till t.ex. blandaren eller det du ska byta eller reparera. Är kulventilen däremot placerad bakom den produkt du vill byta ut eller reparera så har du möjligheten att slå av vattentillförseln vid bostadens vattenmätare. Känner du dig osäker på hur du hittar huvudtillförseln av vattnet så rekommenderar vi att du tar hjälp av en professionell VVS-installatör.

Följer du dessa enkla tumregler så behöver du inte få bekymmer med vattenskador osv.

Vilken typ av VVS-installationer kan du göra själv?

Om du kan stänga av vattnet till det du vill reparera eller byta ut, kan du själv:

  • Reparera eller byta ut blandare eller toalett

  • Byta ut och ansluta en ny tvätt- eller diskmaskin

  • Byta ut eller installera golvvärme och radiatorer till centralvärme

  • Installera vattenanslutning och avlopp till diskbänkar och tvättställ

När det kommer till dusch- eller badkarsblandare är det oftast inte någon kulventil eller balofix mellan vattensystemet och blandaren. Så här gäller samma princip som ovan, känner du dig säker på hur du stänger av bostadens vattentillförsel kan du genomföra arbetet själv. Vet du däremot inte hur du går till väga bör du anlita en VVS-installatör. Du kan naturligtvis byta duschhuvud och duschslang själv utan att slå av bostadens vatten, se bara till att slangen har samma anslutning som finns på den befintliga duschblandaren.

Om du behöver byta diskho eller tvättställ då är det avloppets placering som avgör om du kan göra installationen själv. Kan du ansluta vattenlåset till befintligt avlopp så kan du genomföra installationen själv, kan du inte det bör du ta hjälp av en VVS-installatör.

Du bör inte ändra på bostadens befintliga vattensystem

Så vad bör du då undvika att göra själv? Återigen kan du använda balofixen, kulventilen eller avloppets placering som en bra tumregel. Alltså bör du inte ändra på något utav bostadens grundläggande vatten- och avloppsinstallationer.

Det vill säg att du t.ex. inte bör:

  • Själv installera nytt avlopp

  • Dra nya vattenledningar utifrån bostadens befintliga vattenledningar

  • Göra ändringar på bostadens gasledningar

Utöver detta bör du även undvika att göra något med centralvärmesystemet, om du får din värme från en fjärrvärmeanläggning. Här är det endast fackutbildade personer som är godkända av din fjärrvärmeleverantör som har tillåtelse att utföra arbeta värmeanläggningen.

Vad kan du själv göra när det kommer till el-installationer?

När det kommer till el-installationer så bör du vara mer aktsam och vi på kaklistan rekommenderar att du alltid kontaktar en professionell elektriker om du ska göra något el-arbete i din bostad.

Vad säger våra kunder?

Lars, Köping

En otroligt smidig tjänst för oss i Köping. Vi behövde hjälp så fort som möjligt och fick kontakt med ett företag följande vardag.

Jessika, Arboga

Vi hade haft en läcka i en takgenomföring och fick hjälp bara ett par dagar senare. Företaget som utförde jobbet var verkligen proffsiga!

Ann-Louise, Munktorp

En bra tjänst för oss som är nyinflyttade och inte har koll på vilka företag som finns att ta hjälp av. Vi fick snabb hjälp med altanbygge under sommaren. Vi är riktigt nöjda med resultatet.

Johan, Kolsva

Vi fick hjälp att dra el genom halva huset av en grym elektriker som vi hittade via KAKlistan. Snabb och smidig tjänst för oss som inte har tid att fixa med massa grejer.