Elektriker | Kaklistan

Få 3 kostnadsfria offerter från elektriker

Hjälp från en elektriker

Behöver du hjälp att dra EL hemma? Eller företaget kanske behöver hjälp med en installation? Då har du hittat rätt. Ta hjälp av KAKlistan.se och hitta rätt direkt. Hos oss får du prisförslag av lokala aktörer.

Elektriker klassas som hantverkare och arbetar i första hand med installation och service av elektriska anläggningar.

Det finns fyra olika typer av elektriker:

Installationselektriker
Arbetar huvudsakligen med installationer i nybyggnationer. Detta är den vanligaste typen av elektriker som vi har i Sverige.

Serviceelektriker
Utför service och ombyggnationer av befintliga anläggningar. Dessa jobbar en del med felsökning och reparationer.

Industrielektriker
Är verksam inom industri och fabrik. Det innefattar ofta reparation och service av maskiner och dylikt inom fabrik och industri.

Svagströmselektriker/kommunikationselektriker
Arbetar huvudsakligen med data, tele, larm och passagesystem. Dessa är ofta vana med programmering och liknande arbetsuppgifter.

Elinstallationer är inget vem som helst får arbeta med. Det finns noga regler på vem som får utföra dessa typer av jobb och allt är reglerat i elsäkerhetslagen. En elektriker kan bli auktoriserad via Elsäkerhetsverket och nedan finns olika nivåer:

  • A – Fullständig auktorisation, alla elinstallationsarbeten

  • AL – Auktorisation lågspänning i anläggning för högst 1000 V AC eller 1500 V DC

  • B – Begränsad auktorisation – elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar

Vad gör en elektriker?

En elektriker arbetar ofta självständigt och uppgiften är att förse samhället med kunskap, utan elektriker skulle samhället stanna av helt. Elektriker har ofta varierande arbetsuppgifter och man bör vara problemlösande och hitta lösningar. Arbetsområden är ofta väldigt brett och man behöver ofta specialisera sig när man funderar på att bli elektriker. Elektrikerns arbete är tekniskt baserat men förekommer en del hantverk i arbetet också.

Behörighet

En elektriker utan behörighet kan genomföra arbete om arbetet står under överinseende av en behörig elinstallatör. Då är det den behöriga elektriker som ansvarar för att jobbet blir ordentligt gjort. När man anlitar en firma ska man alltid försäkra sig om att jobbet blir utfört eller kontrollerat av en elektriker med behörighet.

Vad säger våra kunder?

Lars, Köping

En otroligt smidig tjänst för oss i Köping. Vi behövde hjälp så fort som möjligt och fick kontakt med ett företag följande vardag.

Jessika, Arboga

Vi hade haft en läcka i en takgenomföring och fick hjälp bara ett par dagar senare. Företaget som utförde jobbet var verkligen proffsiga!

Ann-Louise, Munktorp

En bra tjänst för oss som är nyinflyttade och inte har koll på vilka företag som finns att ta hjälp av. Vi fick snabb hjälp med altanbygge under sommaren. Vi är riktigt nöjda med resultatet.

Johan, Kolsva

Vi fick hjälp att dra el genom halva huset av en grym elektriker som vi hittade via KAKlistan. Snabb och smidig tjänst för oss som inte har tid att fixa med massa grejer.