Bergvärmepumpar | Kaklistan

Vi introducerar dig till företag
redo att hjälpa dig

Fyll i formuläret och kom i kontakt med företag i KAK.

Bra att veta om bergvärmepumpar

Bergvärmepumpar är en produkt som utvinner värme ur grundvattnet där solenergi lagrats. Denna energi används för att värma upp hus och se till att du kan få varmvatten i kranen.

Ju varmare temperaturen är utomhus, ju längre ner i marken lagras bergvärmen. Under våren och sommaren lagras tillräckligt mycket solenergi för att kunna värma upp bostäder på vintern. Till och med värmen från en riktigt kall svensk sommar räcker för att lagra stora mängder värmeenergi under marken på din tomt.

Den solenergi som finns i berget utvinns med hjälp av bergvärmepumpar. För att komma åt energin som finns lagrad i berggrunden måste man vanligtvis borra ett hål som är någonstans mellan 90 och 200 meter djupt.

Ju längre söderut i Sverige du bor, ju grundare kan hålet vara. Djupast hål måste de som bor i de norra delarna av Norrland borra för att komma åt den lagrade solenergin.

En kollektorslang sänks sedan ner i borrhålet innehållandes en vätska som värms upp av berget. Bergvärmepumpen pumpar sedan värmen upp till huset som ska värmas upp.

Värmen utvinns sedan med hjälp av en avancerad kompressotteknik och skickas till husets värme- och vattensystem. Vätskan pumpas sedan ner i berggrunden för att värmas upp på nytt.

Så mycket kostar bergvärmepumpar


Att installera bergvärme kostar vanligtvis någonstans mellan 110 000 och 170 000 kronor, varav priset för själva bergvärmepumpen står för ungefär halva kostnaden.

Bergvärmepumpar finns i många olika prisklasser och med olika hög prestanda. Tänk också på att det även tillkommer kostnader som beror på byggnadens och tomtens förutsättningar samt dina egna behov.

Det lönar sig ofta att vara noggrann och välja en skräddarsydd lösning utefter just dina behov när du ska välja bergvärmepump. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att dimensioneringen på bergvärmepumpen blir rätt. För att få till detta är det ofta säkrast att ta hjälp av en erfaren installatör.

Ta in offerter på bergvärmepumpar


Om du inte haft bergvärme förut och vill installera en bergvärmepump så är ett vanligt tillvägagångssätt att börja med att ta kontakt med en firma som kan hjälpa dig med installationen.

En installatör gör då ett hembesök och kollar vilka förutsättningar som gäller i ditt hus och på din tomt. Därefter går installatören hem och räknar på det och återkommer sedan med en offert där allt från borrning till färdig installation ingår. Tänk på att du kan få ROT-avdrag för installation av bergvärmepump.

Fördelar med bergvärmepumpar


Det finns många fördelar med att installera bergvärme i ditt hus. En av de största fördelarna är att det kan ge dig en energibesparing på upp till 75 procent.

Bergvärmepumpar har ofta en lång livslängd som vanligtvis beräknas ligga på omkring 15-20 år. Dessutom går borrhålet ofta att använda i omkring 50 års tid.

Bergvärmepumpar är också väldigt bra för miljön då de använder en stor andel förnyelsebar energi. Att använda bergvärme innebär således att du lämnar ett mycket litet CO2-avtryck.

Bergvärmepumpar ger också stabila och förutsägbara uppvärmningskostnader vilket innebär mindre risk att drabbas av stora fakturor när det blir riktigt kallt om vintern.

Vad säger våra kunder?

Lars, Köping

En otroligt smidig tjänst för oss i Köping. Vi behövde hjälp så fort som möjligt och fick kontakt med ett företag följande vardag.

Jessika, Arboga

Vi hade haft en läcka i en takgenomföring och fick hjälp bara ett par dagar senare. Företaget som utförde jobbet var verkligen proffsiga!

Ann-Louise, Munktorp

En bra tjänst för oss som är nyinflyttade och inte har koll på vilka företag som finns att ta hjälp av. Vi fick snabb hjälp med altanbygge under sommaren. Vi är riktigt nöjda med resultatet.

Johan, Kolsva

Vi fick hjälp att dra el genom halva huset av en grym elektriker som vi hittade via KAKlistan. Snabb och smidig tjänst för oss som inte har tid att fixa med massa grejer.