Avfuktning | Kaklistan

Vi introducerar dig till en
avfuktningsfirma redo att hjälpa dig

Fyll i formuläret och kom i kontakt med företag i KAK.

Bra att veta om avfuktning

När en byggnad har varit drabbad av en fuktskada kan det vara läge att ta hjälp med avfuktning.

Att få huset torrt och friskt efter fuktskada kräver en stor portion kunskap och avfuktning bör göras med säkra metoder. Här kommer proffsen in i bilden. Att göra avfuktning själv är inget som rekommenderas utan det absolut säkraste är att hyra in en kunnig expert som gör jobbet åt dig.

Avfuktning minskar risken för mögel


Avfuktning är ofta en viktig förebyggande åtgärd om man planerar att bygga nytt och vill undvika både lång torktid samt att riskera att drabbas av mikrobiell tillväxt, mer känt som mögel.

Med en professionell och korrekt utförd avfuktning minskar risken för att behöva riva eller bygga om den aktuella fastigheten.

Avfuktning kan givetvis också behövas vid mer akuta situationer som till exempel ett läckage.

Att ta hjälp av proffs är något vi rekommenderar av flera skäl. En proffsigt utförd avfuktning går snabbare vilket ofta innebär att fastigheten snabbare kan tas i bruk igen.

Proffsen har givetvis också större kunskap om hur en avfuktning ska göras samt större erfarenhet av att genomföra obekväma avfuktningar såsom i krypgrunden eller trånga vindsutrymmen.

Viktigt att kolla upp hur fuktskadan har uppkommit


Viktigt att kolla upp innan man gör en avfuktning är hur fuktskadan har uppkommit. Har den exempelvis uppkommit på grund av ett fuktproblem i fastigheten gäller det att snabbt åtgärda detta så att fuktproblemet inte kommer tillbaka i framtiden.

Ett vanligt tillvägagångssätt är då att göra en fuktkontroll eller fuktutredning för att ta reda på var fukten finns, var den kommer ifrån och vad som orsakat fukt.

Ett företag som sysslar med fuktundersökningar gör ofta även en läcksökning om de vet att skadan beror på läckage. En sådan undersökning görs ofta vanligtvis även redan vid misstanke om läckage.

Flera metoder för avfuktning

Avfuktning kan göras med olika metoder. Här är några av de vanligaste.

  • Infravärme för begränsade ytor, så kallad effekttork. Denna metod är anpassad för att använda på små ytor. Effekttorken placeras mot den fuktskadade ytan och värmer upp materialet. På så vis ventileras den fuktiga luften bort.

  • Komforttork. Med hjälp av uppvärm luft används denna som en lösning vid små begynnande fuktskador. Till exempel omkring golvbrunnar. Komforttortken appliceras med hjälp av en anordning som lyfter upp mattan runt golvbrunnen låter på så vis uppvärmd luft torka materialet. När materialet har torkat limmas mattan tillbaka för hand.

  • Torkmatta. Detta är en tunn och smidig lösning för väggar och tak. Torkmattan värmer det fuktskadade materialet och ökar fuktavgivningen. På så vis förkortas torktiden.


Om det är svårt att se varför fuktskadan uppstått behövs ofta en noggrannare mätning av fukten.

Viktigt att veta för husägare

Det finns ett antal saker som du som husägare kan tänka på för att hålla krypgrunden fri från fukt. Krypgrunden bör rensas från organiskt material och sedan täckas med en tjock byggfolie som tätas mot husgrunden.

Det är också bra att täta eventuella sprickor i krypgrunden och se till att marken närmast huset lutar bort från byggnaden. Detta för att undvika att vatten tränger in i krypgrunden genom grundmuren från den omkringliggande marken.

Ett alternativ är också att sätta in en krypgrundsavfuktare.

Vad säger våra kunder?

Lars, Köping

En otroligt smidig tjänst för oss i Köping. Vi behövde hjälp så fort som möjligt och fick kontakt med ett företag följande vardag.

Jessika, Arboga

Vi hade haft en läcka i en takgenomföring och fick hjälp bara ett par dagar senare. Företaget som utförde jobbet var verkligen proffsiga!

Ann-Louise, Munktorp

En bra tjänst för oss som är nyinflyttade och inte har koll på vilka företag som finns att ta hjälp av. Vi fick snabb hjälp med altanbygge under sommaren. Vi är riktigt nöjda med resultatet.

Johan, Kolsva

Vi fick hjälp att dra el genom halva huset av en grym elektriker som vi hittade via KAKlistan. Snabb och smidig tjänst för oss som inte har tid att fixa med massa grejer.